hanyapadailahi on FB

Jika cinta kpd manusia menjauhkn kita dr Allah, maka cinta itu adalah palsu..[Ustaz Hasrizal Abdul Jamil]:::Sempurnakan dakwahmu walau ia sekecil perkara"

Albi Yunadiey ~ 2: MAMPUKAH AKU?

assalamualikumm ..
huhhu... nk tules cane nih, 1st alhamdulilah, utk saat ini dan selama-lamanya marilah kito sama-sama, panjatkan kesyukuran kpd Pemilik Mutlak diri kita Khusus-nya dan Seluruh alam public nya yakni ALLAHu RABBI,tiada yang lain dihatiku melainkan ALLAH tmpt tunjuk Ajar...dan krn dgn limpah kurnia-Nya juga, dan segala nikmat yg telah dikurniakan amatlah bnyak tak terhitung jika kita nk kira! eh? ehe..syukur juga krn Allah dah memperjodohkan anda yg baca blog ambo ni, hnya smata-mata untuk bermuhasabah diri, berkongsi cerita hati, story diri dan macam2 lg lah di alam maya ini..
"Menggunakan internet untuk menyampaikan maklumat Islam,menyampaikan suara Islam dan memperlihatkan Islam merupakan satu jihad utama"">Petikan Daripada Kitab Fikhul Jihad Karangan Prof.Dr.Sheikh Yusuf Al-Qaradhawi< .....ape2 pun yg kita buat/amal/ibadah, wajiblah hujung jatuhnya...hanya pada ilahi ...=)

AMANAH,

>Pesan Imam AL-GHAZALI,
yang jauh itu MASA,
yang besar itu NAFSU,
yang berat itu AMANAH,
yang indah itu SOLAT
yang tajam itu LIDAH

ape yg ambo nk discuss di sini adolah AMANAH..huhu
>Ya Allah, Bantulah hamba-Mu yg lemah ini...
terlalu berat amanah yg kupikul ini..

al-kisah how i become ..al-quran memorizer,
masa tu tahun 2007..ambo jd calon STAM .

lepas SPM kt skoloh kt kampung , ambo bersemangat nk g Mesir, sbb tme usrah, time borak ngn kwn2, abg2 boleh dikatakan majoriti duk borak pasal mesir..pgalamn diorang kt sane mcm2 ..start dari tu, ambo pun tanam cita2 nk mesir jugokk.....jeng je jeng..
lps tu, lps SPM tu ambo pun amik STAM..haa...d sinilah keremajaanku smakin disedari
..hihi..sbelum ni x kaba kalih? hee..

d Azhariah tu, bermula lah era slmt berkenalan smula..skola baru kite kn..jurus molek sero duk skola baru..dpt jwtn sbgai pemerhati ...dah x knal sapo hari 1st tu, duk tgk org je lah..sengih2 sikit nk suh napok kito ore baru..hihi..

nk pendek kn cito, ambo masuk klas 6 bukhari, lelaki sahaja..majoriti nya dlm klas tu, sama2 org baru blako..org lama (asal skola situ) ade la x smpai sparuh..emm phtu duk dgr diorang bual lah..bknalan, bgelak ktawa, je nako, je cempedok ado blako.. dh smggu kitorang kenal, masuk minggu kedua, 3, 4, 5 dan strusnya ...dh kenal hati budi masing2..kitorang blaja bsama, mkn bsama, rehat bsama, pogram bsama, meeting bsama semuanya bsama ..

then, dlm ms yg sama, ambo merasakan bhw ambo ni smakin jahil, smakin x tahu ape bila bsama dgn kwn2 yg baru ni, sbb mereka nmpak cm lebih matured dr ambo, kejo buat, pcakapan diorang napok profesional, cidik jah napok ore kecek..kito x puah dgr diorang kecek..
diorang hafal Quran, ingat Quran, dapat jaga Quran..muko pun ado nurr...akademik cmerlang, smua la mmg napok perfect molek...tp ambo? emmm...ambo malu, ambo malu kt diorang, mereka hidup 20 tahun dh kt dunia ni, dapat Hafal Quran 30 juzuk woo...diorang jd gitu sbb Al-Quran,,..ayat suci al-quran meniti lancar dibibir diorang.ya Allahhhh...malunyo ambo..ambo hdup 20 thn dah jugak! tp gapo hk ambo ingat???? gapo jasa ambo kpd diri sndiri? lebih2 lg pd AGAMA?? ape? ape yg telah ambo sumbang?? huuuuuuuuuuuuhuuuuuuuuuu...nok titik aer mato sero....huk3,
dlm ms yg sama, ayh ambo slalu je pasang mp3 dlm avanza...sedappp sgt dgr Quran..al-quran ni bila kita dgr sokmo, dia akan lekat d palo.....huhu..tp, x tahu ayat tu surah mana, ayat brapa, juzuk brapa, muka surat brapo, muka kanan ko pipi kiri...?? mmg buta quran terus la ambo ni time tu...ya Allah ampunkan dosaku...huk3x emm bila gitu, ambo g skolah duk dgn para huffaz yg amik sTAM bsama , ada ms free ambo tanya lah..psl ayat quran yg sy selalu duk dgr tu...tanya, ni surah ape ye? alik mana dlm quran? huhu..adeyy malu plak raso...tp, shbt ambo tu mmg terbaek laa..pandai dia amk ati ambo x se wi ambo malu...mula2 lps ambo tnya soalan tu, dia senyum...huhuu...ya Allah teringatnye kat dia..hanif nama dia...muhammad hanif bin zaid, asal lembah keramat...lps tu dia pun amik quran kecik dlm poket dia, bg kt ambo..ambo belek...dia pun royak, pertengahan surah an-najm, muka alik kanan, baris ke 9 dari atas. phtu ambo pun belek ahh...tgk2..errrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr... ya Allahhhhhhhh betullll....maluny0...dia dpat ingat sapa gitu more?? amb0?? gapo hk ingat???? huhuhuuu.....start situ la ambo jatuh cinta dan smngt nk menghafal quran jgkk...

basic ambo ado dh...buleh la baco ejo selo-selow..tajwid pukang litang! huhu tp oke la sbb kecik dulu keno mulah sokmo lau balik skolah x g ngaji...
emm...lps jatuh cinta tu, ambo pn merisik la sikit2 dgn kwan2 huffaz tu...emm..soalannya, gane nk ngapa quran ek? boleh ke ngapa sndiri? payah ke nk igt quran? maso mana molek ngapa? buleh ko ngapa quran time umor tuo gini ni?huhu, phtu diorang pun pakat jwb lah soalan ambo... huhuhu....diorang sejak 12 tahun lg hafal quran...ambo umor 20 tahun pun ngangkung lg baco..adeeyy...cmne nk ngapa ni...

emmm pejam celik, celik pejam...sampai la waktunya exam STAM ..
hari exam tu ambo x smangat ...tp dh buat yg terbaik! sbb nk g mesirr niiii.............insyaAllah! semangat ni semangt!

...................................................tut tut..exam pun berakhir .... 3 bulan mnunggu result ...
dlm cuti tu ambo pun ....to be continue ..

Written by

0 comments:

Terima Kaseh Untuk Respon & Komen

Ana Hamster Periang

There was an error in this gadget