hanyapadailahi on FB

Jika cinta kpd manusia menjauhkn kita dr Allah, maka cinta itu adalah palsu..[Ustaz Hasrizal Abdul Jamil]:::Sempurnakan dakwahmu walau ia sekecil perkara"

Summer Camp BBMCK 2011

Alhamdulilah....selesai sudaa Perkhemahan Perdana Briged Bakti Peringkat Negeri Kelantan 2011! huuuuuu(letih,sedih,hapy,gembira,tebal muke,suke,marah,malu) hehe..


Aik? dulu Pengakap pastu Jabatan Pertahanan Awam then skrg ni Briged plak?? hehheh biaso la tuu..kalo bleh kito nk try blako hk mana ado,. tp alkesah nye aku join Briged ni cmni ...


lepas tamat diploma baru ni, majoriti kawan2 yg sama batch ngn aku x duk sajo, maknonyo, kerjo lah ..ehhe..ado hk ngaja, ngaji pondok,jd ust Qiraati, jd guru KAFA dan sebagainyaa.....jd, timgal la aku sorang terumbang ambing sendiri ..hehe..eh? kejo jgk, kejo s.d.n b.h.d lah ..jd sura rumah kdg2, ata adik amik adik skolah ..hiihi..bajet tu bajet bagus(mmg bagus pun sbenanye.) haha eh bkn gapo, kononnya time umo ngaji lg ni, ajatnyo nak ngaji dulu sapa abes (ngaji x penah abes sbenany0) tp adat kata la kn.. emm maknanya nk ngaji nk blaja ape saje utk bekalan hari tua..hihi..sbb tu x se kijo lg ..bia la ore lain gaji beribu dh pn, mood aku dlm x se kijo lg ...


lama kelamaan (2 mggu je rasa) aku jeles eh ko saim2..hihi..dok, psl gini..sbb aku duk sajo atek dumoh ..emm nk kata duk sajo tu dok la jgk ..sbb sambil2 tu duk wat urusan nk smbung blaja ..then utk program nk g wat umrah tu ..cari sponser situ sini ..jd lau aku terikat ngn kerja gak, tak leh nk gerok bebas mano lah..wlpn sain2 hk lain pun terlibat jgk dgn program umrah ni tp, aku ni dipertanggungjawabkan utk jd pengaroh pogram ni jd aku raso ado ore paggil la (terpanggil) utk mneruskan dan menjayakan program yg telah dirancang bersama ni ..program umrah ni mmg dirancang bersam time sem 5 lagi .. yaakkkk?? adoi, bukan nk cerito psl Umrah ni..nk cito pasal briged la!! yai3


aha ..pastu dh puah duk sajo, aku pun tnya kwn aku tu, guru kaFA, nama dio Fuad Zarkasyi ..aku tnya: "fuad!" x dok kejo kejo kosong ko? dok pun pogram gapo2 hk bleh aku join?! puah nii....sep mu kejo blako, aku je duk sajoo..then Fuad pun jwb: haa ado ado! pogram briged! nk join??! emm..aku nengung meta..aku pun tau dh fuad mmg sep briged dh ..emm..aku tnya, bilo?! campin ko?? kalu camping aku nok! (sbb mmg aku minot ah kalu kemoh gakkk! em dia jwb : mggu dpn! perkhemahan perdana di kem pengakap kok keli! haa..bijok jgk tuh aku jwb! tp x po ko ore luar ni? sbb time tu aku x daftar lg SSR, maksud SSR pun xtau apo lg ..huhu..




so, tghari tu jgk fuad eret aku g pjabat briged dkt tanjung Mas... sampai pjabat...



yakk.. duk baloh ngn budok UM pullokk..dio ngepek bdk2 tahfiz gelnya, gege dlm bas! huh! pedih ayat, lembu punya nama, sapi dapat susu! actly dlm bas time rombongan silat cekak hanafi ke dataran merdeka utk pogram Jom Silat tu kitorang tahfiz sikit je..yg skuad ibu pjabat silat cekak ramai..campur laki pompuan, masing ada yg ada pasangan..nk dipendekkan cerita, abg driver bas g amik kitorang dulu..pahtu skuad ibu pjabat pahtu terus amik bdk2 pompuan UMalaya 2,3 kerat..pahtu gege la..sep ustazah naik ..pakat nk ngejah kalih..sep ibu pjabat kot gege....aku senyap jah time tu, aku jago sain2 aku utk control diri, jgn duk wat muroh sangat gak kito ni, bia mahal atek! bia ado bezo dgn laki lain..pesan aku ko sain2..hehe..bagus molek! hahaha...lari tajuk pulok!


haa...gitu lah, aku isi borang kat pjabat briged tu lps tu byr 5 ya..


Tanggal 5 April 2011 Secara Rasminya aku jd ahli Briged Bakti Malaysia Cawangan Negeri Kelantan! Alhamdulillah ....=)

Pada 8 April, Mesyuarat Perlantikan Jawatan Kuasa Kerja Program Perkhemahan Briged telah diadakan, aku dijemput ..duk main ting tang ting tang alexender tut tut, aku ditugaskan utk jd AJK Quarter Master ..huhu namo rima tu? bahagian dapurrr..chef! hihi jong basuh puyuk jah bena..AJK ni utk sblum dan slps pogram..on pogram suku kiro pulok lantikan dio..


maka tibalah tarikh yg dinanti, 16 April, adoi 1st sampai tu sorang je yg aku kenal, Wan Paeh, phtu yg lain smuaaaaaaaa aku xknal, tp oke je..aku suke bkawan dan insyaAllah mudah utk mnerima kawan ...jd hari 1st tu aku tlg2 ikut je arahan yg diorang suroh, (org baru katekan) ..hiihii..dan hari tu jgk aku knal ayh haji..ore lamo dlm briged!


2nd day: hari perasmian program.....aku sedia terima arahan dan pagi tu juga aku ditugaskan utk bahagian disiplin, bwh cik mawi, bsama aku lg asyraf, izarif, mukmin ngn nabila, kakb...pg tu kawal lalu lintas utk menyambut ketibaan peserta dari seluruh kelantan ...adoi, legam molek muke aku, panas woo...tobat aku x nak jd polis trafic! huhu..8 pg sampai 2 ptg btugas jd trafic! lps tu solat zohor dan makan tghari...kt meja mkn time tu 2,3 org je yg aku knal tu pun mujou la rakan setugas ngn aku dlm unit displin ni..




duk makan2, borak2 kn, pstu jap cik riyadh mai kat aku dia pngarah pogram ni, emm dia mai bisik kt aku, "enta jd MC utk prasmian pahni?! boleh?!" uwaaahh! tekezut tarzan aku time tu! tok sey boh tok sey! adoi ore lain ramai lg nuu..aku ni ore baruu! aku gtau dia gitu..pahtu "kak B" pun japuk, alah! yg baru tu la kena try! kena blaja! aku: huhu..adoyai...hoh kak B lah jd MC nyo! bereh?! kak B; "kak B mmg kena sokmo dh sblum nii..nk try org baru la plok kali ni..." aku pun emmm......kawe xpandai "yad" cik riyadh! x biasa! xdok nada MC! riyadh: alaa..bukan alasan tu! blaja la! bilo lg?! emm aku pun diamm je...duk nengung meta, phtu tgk ko kak B,.hihi..meta dio pun oyk: "meh kak B aja! bia kak B wat teks!" aku: emm...adoi bo sed

ey molek la, hoh bleh jgk! molek ah, hihi..sengih ar kito, my pleasure..dh ore nk tulom tu gak, ..................step by step she teach me! hehe..oram putis tu..ahe..tp mmg bagus ar dio..spotim, mudoh kiro, suko jgk kito sero dgn caro dio gitu kae..seney jah ati kito..wakaka....tp tu la, terharu sero, malu n tebal muko ado jgk, ore puwe ajar jd MC boh...malu la kito ni jatey! tp bia ah takpo, aku oxs jgk..sbb nk blaja atek..


kul 3 ptg majlis perasmian bermula.....langkah demi selangkah kumenuju ke dpn peserta seramai 1035 org lau tak silap..fuyoo..ramai tuu.... aku duk dpn, tgk diorang..adui blurr abeh dohh...cer paling blakang pulok ..err..tgk kak B ado! haha..ado ore support blakang tu! dio pesan dh sblum aku nk g dpn tu..: jgn rusin, wat rilek jah, anggap kecek nga rumput jah dpn tuh baru hilang naling tuh, kak B ado skali blakey nih!" kito pun hoho.. bereehhh boh.... teng teng teng selesai sudaa majlis perasmian ...adeiy..tebal muka guwe lps tu..meta jah tp, pahtu buat2 rilek ah..nk wat gano, lidoh kerah nk sebut bhs baku nih..huhu


gitu la kenangn jd MC kat majlis rasmi, 1st time join briged, 1st time masuk pogram briged, 1st time blako hak mano aku wat dlm briged! makna kata , "banyak aku dpt pgalaman, benda baru bilo aku join briged!" hoho..Alhamdulilah! dan tak lupa juga nk oyak, aku dapat ramai kawan dlm briged! best!best!best! mcm2 org aku jupo...dan diorang pun mmg mesra ngn aku...terasa sangat diri ni berharga bila bersama kawan2! =)


nk tulih bnyak lg bena, smggu duk kem tu mcm2 cerito ado! tmbah2 tugas aku ni parok skali bahagian disiplin..huhu..penat lelah tp, alhamdulillah!alhamdulillah! alhamdulillah!


syukurr....stakat ni saje alby yunady utk summer camp 2011 ni!


moral of da story: cari dan belajar lah sesuatu benda yg baru, slagi Allah redha ...belajar tentang kehidupan ...berdiskusi dgn alam .....take care ur iman! ws





Written by

3 comments:

  1. tiba2 jd cito kak b plok :)
    trima ksih jgk bnr nya gnti kak b,,,:)

    ReplyDelete
  2. samo2 kaseh...=) tq utk pengalaman yg xdok jual di pasar malam..hheeehe..

    ReplyDelete
  3. oooouuuu g2 ko citer masuk briged,..haha...suko selok t baca entry ni..

    ReplyDelete

Terima Kaseh Untuk Respon & Komen

Ana Hamster Periang

There was an error in this gadget