Kata-kata yang terus hidup..

Kata-kata yang terus hidup..

" Tidakkah kamu semua lihat wahai bangsa Arab, sudah sampai ke tahap mana keadaan ini? "

" Sesungguhnya aku, seorang tua yang lemah, tidak mampu memegang pena dan menyandang senjata dengan tanganku yang sudah mati (lumpuh). Aku bukan seorang penceramah yang lantang yang mampu menggegarkan semua tempat dengan suaraku (yang perlahan ini). "

" Aku tidak mampu untuk ke mana-mana tempat bagi memenuhi hajatku kecuali jika mereka menggerakkan (kerusi roda) ku. Aku, yang sudah beruban putih dan berada di penghujung usia. Aku, yang diserang pelbagai penyakit dan ditimpa bermacam-macam penderitaan. "

" Adakah segala macam penyakit dan kecacatan yang menimpa diriku turut menimpa bangsa Arab sehingga menjadikan mereka begitu lemah? Adakah kalian semua wahai bangsa Arab, kalian diam membisu dan lemah, atau adakah kalian semua telah mati binasa? "

" Adakah hati kalian tidak bergelora melihat kekejaman yang berlaku terhadap kami sehingga tiada satu golongan pun yang bangkit menyatakan kemarahan kerana Allah...? Tiada satu pun kumpulan (daripada kalangan kalian) yang bangkit menentang musuh-musuh Allah yang telah mengisytiharkan perang antarabangsa ke atas kami dan menukarkan kami daripada golongan mulia kepada golongan yang dianiaya dan dizalimi oleh golongan pembunuh dan penjenayah serta pengganas.!..Tidak adakah yang mahu bangkit menentang musuh-musuh yang telah berjanji setia untuk menghancurkan dan menghukum kami? "

" Tidak malukah umat ini terhadap dirinya yang dihina sedangkan padanya ada kemuliaan.? Tidak malukah negara-negara umat Islam membiarkan penjenayah Zionis dan sekutu antarabangsa tanpa memandang kami dengan pandangan yang mampu mengesat air mata kami dan meringankan beban kami? "

" Adakah pertubuhan-pertubuhan umat ini, pasukan tenteranya, parti-partinya, badan-badannya dan tokoh-tokohnya tidak mahu marah kerana Allah dengan kemarahan sebenarnya lalu mereka keluar beramai-ramai sambil melaungkan :

" Ya Allah, perkuatkanlah saudara-saudara kami yang sedang dipatah-patahkan tulang-temulang mereka, kasihanilah saudara-saudara kami yang lemah ditindas dan bantulah hamba-hambamu yang beriman! "


" Adakah kalian tidak memiliki kekuatan berdoa untuk kami? Seketika nanti kalian akan mendengar tentang peperangan besar ke atas kami dan ketika itu kami akan terus berdiri dengan tertulis di dahi kami bahawa kami akan mati berdiri dan berhadapan dengan musuh, bukan mati dalam keadaan melarikan diri. Akan mati bersama-sama kami anak-anak kami, wanita-wanita, orang-orang tua dan pemuda-pemuda ".

" Kami jadikan dikalangan mereka sebagai kayu bakaran buat umat yang diam dalam kebodohan!. Janganlah kalian menanti hingga kami menyerah atau mengangkat bendera putih, kerana ketahuilah bahawa kami akan mati walaupun kami berbuat demikian (menyerah). Biarkan kami mati dalam kemuliaan sebagai mujahidin dan syuhada'. "


" Jika kalian mahu, marilah bersama-sama kami sedaya mungkin. Tugas membela kami terpikul dibahu kalian. Kalian juga sepatutnya menyaksikan kematian kami dan menghulurkan simpati. Sesungguhnya Allah akan menghukum sesiapa sahaja yang lalai daripada menunaikan kewajipan yang diamanahkan. "

" Kami juga berharap kepada kalian supaya jangan menjadi musuh yang menambah penderitaan kami!. Demi Allah, jangan menjadi musuh kami wahai pemimpin-pemimpin umat ini, wahai bangsa umat ini."


" Ya Allah, kami mengadu kepadamu...kami mengadu kepadamu...kami mengadu kepadamu...kami mengadu kepadamu lemahnya kami dan kurangnya helah kami. Demikianlah kami dihadapan manusia. Engkaulah Tuhan kepada orang-orang yang lemah dan Engkaulah Tuhan kami. Kepada siapa Engkau tinggalkan kami. Adakah kepada orang yang jauh yang akan menyerbu kami? Atau kepada musuh yang berkuasa ke atas kami? ".


" Ya Allah, kami mengadu kepadaMu darah-darah yang tertumpah, maruah yang ternoda, kehormatan yang diperkosa, kanak-kanak yang diyatimkan, wanita-wanita yang dijandakan, ibu-ibu yang kehilangan anak, rumah-rumah yang diruntuhkan, tanaman-tanaman yang dirosakkan ".


" Ya Allah, kami mengadu kepadaMu, berseleraknya kesatuan (umat) kami, berpecahnya perpaduan kami, berbagai-bagainya haluan kami, terkebelakangnya kami ".

" Kami mengadu kepadaMu betapa lemahnya kaum kami, betapa tidak bermayanya umat disekeliling kami dan betapa berjayanya musush-musuh kami ".


Kata-kata ini adalah daripada salah seorang pejuang Palestin yang pernah ditangkap, diseksa dan dipenjarakan selama 10 tahun oleh Yahudi Laknatullah. Pada tahun 1996, beliau keluar dari penjara sebagai seorang yang hilang upaya, lumpuh, dan hilang penglihatan sebelah matanya.

Akhirnya, pada 22 Mac 2004, helikopter Apache telah dihantar oleh Yahudi membedil tubuh kerdil yang tidak bermaya itu ketika keluar dari Masjid. Kerusi rodanya musnah! Kepalanya berkecai! Tangannya terputus!. Beliau kini sudah tidak bernyawa lagi, namun tetap "hidup" disisi Allah s.w.t. dengan anugerah rahmat dan nikmat. Syahid dalam senyuman.


Beliau yang dimaksudkan ialah Syeikh Ahmad Yasin...

Al-fatihah untuk beliau...

No comments

Powered by Blogger.