hanyapadailahi on FB

Jika cinta kpd manusia menjauhkn kita dr Allah, maka cinta itu adalah palsu..[Ustaz Hasrizal Abdul Jamil]:::Sempurnakan dakwahmu walau ia sekecil perkara"

70 Sifat anak ke 2, 4 dan 8


1-   Berbakat dalam semua sukan yang diceburinya. Kalau boleh semua sukan dia nak masuk.
2-   Walaupun seorang yang peramah tapi sifat pemalunya still ada .
3-   Senang bekerjasama dengan dia. Seorang yang open minded :)
4-   Cepat salah faham sebelum bertanya perkara yang sebenar. Bersifat sensitif. Ya sangat sensitif orangnya.
5-   Banyak buat orang ketawa dan banyak juga buat orang menangis :)
6-   Selagi dia boleh buat sesuatu perkara tu. Dia takkan minta orang lain untuk membantunya. Tak suka susahkan orang lain.
7-   Orang nampak dia macam sombong, tapi bila dah tegur or kenal. Haa amik kau bercakap tak henti henti.
8-   Senang percayakan orang. Kekadang baru je kenal dah cerita macam macam pasal dia kat orang.
9-   Paling pantang bila dia minta sesuatu barang tu orang tak bagi, then bila dia dah taknak baru terhegeh hegeh nak bagi.
10-                   Kalau dah suka satu lagu tu dia akan ulang banyak kali.
11-                   Kalau orang sedih mesti cari dia.
12-                   Tak pandai memujuk. Memang failed bab bab memujuk ni.
13-                   Mudah risau and suka paksa paksa orang. Orang lain paksa dia tak boleh.
14-                   Cepat rasa kesian dengan orang lain.
15-                   Suka menolong. Selagi dia boleh tolong dia akan tolong dengan bersungguh-sungguh :)
16-                   Suka mandi lambat. Kekadang je mandi awal.
17-                   Cepat sangat terasa kekadang orang tak cakap pasal dia pun. Dia tetap terasa juga.
18-                   Makin dilayan makin mengada.
19-                   Kalau lepak dengan dia tak sah kalau tak gelak. Sikit sikit gelak :P
20-                   Mempunyai suara yang sedap. Kalau dapat mic tak lepas punyalah. Mula mula je segan nak nyanyi.
21-                   Sangat memahami perasaan seseorang. Tidak boleh lihat orang dalam keadaan susah mesti nak rasa nak tolong punya.
22-                   Sesetengah orang je boleh faham anak keempat ni.
23-                   Bila kawan dia tengah sedih dia lah yang gembirakan kawan dia dengan lawaknya.
24-                   Pendiam bila dia ada masalah. Kalau tak dia lah orang yang paling bising. Pot pet pot pet ~
25-                   Sangat pemalas. Kekadang benda yang ada depan mata dia pun dia still suruh orang yang tolong ambilkan.
26-                   Tidurlah lewat mana pun kalau kunci jam pasti akan sedar and bangun punya.
27-                   Suka tidur lambat, bangun pun jadinya lambat.
28-                   Kalau orang tak kacau dia, dia takkan kacau orang tu melainkan dia hanya bergurau (Sakat-menyakat)
29-                   Kalau dah sayangkan someone or something dia akan jaga dengan baik.
30-                   Paling pantang bila moody orang tanya "Kau takde mood ke wehh?" Time tu hanya kaki je mampu bercakap.
31-                   Selalu cakap besar je tapi apa pun taktahu kekadang.
32-                   Pandai jaga hati orang, hati dia terluka takpe asalkan dapat puaskan hati orang lain.
33-                   Suka ingat tarikh lagi lagi kalau tarikh penting.
34-                   Apa yang dia cakap dia akan buktikan or buat. Jangan sesekali cakap dia penipu or pembohong and what so ever.
35-                   Kalau dia banyak duit dia akan belanja kengkawan dia, but kalau dia takde duit jangan cakap dia kedekut pula.
36-                   Bersabar selagi mampu, and kalau tahap kesabaran dia dah lebih had, dia akan luahkan segala-galanya.
37-                   Bila ada makanan pandang pun tak, bila takde makanan baru terhegeh-hegeh tanya mana makanan.
38-                   tak memilih kawan, dia selalunya yang memulakan satu conversation, taktahu malu.
39-                   Anak ke-4 are usually suka benda yg bersih. Even dia pemalas pun, tapi yg penting diri dia bersih. Surrounding? Dia takpeduli.
40-                   sifatnya yg jjur mmbuatkn snng didekati org . Ttap mnjge ssuatu hbungn dgn baik wlaopn dye tau yg hbungn tuh x kekal .
41-                   Kalau mood tengah rajin, jangan tanya kenapa satu rumah kemas dan bersih.
42-                   Kalau takde dia kita akan rasa sunyi sebab dialah yang meriuhkan keadaan.
43-                   Kalau tengah lapar sesangat, jangan sesekali berani kacau, minta sikit pun belum tentu dapat.
44-                   Akan menjadi gila-gila bila dengan orang yang sekepala dengan dia.
45-                   Lasak, sukakan perkara yang lain daripada yang lain, tak suka orangsakat dia, dia sakat orang takpe.
46-                   Pemalas,loyal,pelik and kadang-kadang suka bahan orang
47-                   suka merepek , kdang-2 buat orang panas. tapi bila takda, orang rasa sunyi.
48-                   Tak suka mandi kalau boleh sehari sekali je. Lagi lagi mandi malam.
49-                   Kekadang dapat baca fikiran orang.
50-                   Senang hargai sesuatu barang or seseorang.
51-                   suka senyum walaupun dalam hati terluka :3
52-                   Agak susah nak move on bila dilukai tapi tetap senyum dan cuba untuk menggembirakan hati sendiri.
53-                   Banyak idea, cerewet dalam soal makanan, kekadang seorang yang pelupa, tahap kesabaran sukar dikawal.
54-                   Suka akan budak-budak and kekadang perangai dia pun mengalahkan budak-budak.
55-                   Seorang yang sangat sangat mengambil berat.
56-                   Dalam keadaan serious pun kekadang boleh lagi buat relax dengan lawaknya.
57-                   Senang percayakan orang, seorang yang pemaaf, garang but sweet ;)
58-                   Kalau dia dah taknak tu janganlah berharap dia akan tukar fikiran, tak pandai uruskan masa.
59-                   Malas buat kerja rumah, suruhlah buat apa pun pasti ada je benda tak siap.
60-                   Kalau tengah marah janganlah cuba buat lawak bodoh confirm kena maki punya
61-                   Kalau dapat berangan sampai benda yang tak logik pun dia angankan ;)
62-                   Jujur orangnya, memahami, pendengar yang baik dan juga penasihat yang baik.
63-                   Suka cari penyakit.
64-                   Suka sangat menguji tahap kesabaran seseorang.
65-                   Romantik, kadangkala jiwang.
66-                   Sangat memilih makanan yang hendak dimakan, kalau tak suka lebih rela tak makan.
67-                   Sanggup berkorban apa sahaja demi orang yang dia sayang, sering juga dilukakan tapi tetap tabah :)
68-                   Pandai ambil hati orang lain, tak pandai pujuk, tak kuat makan, bersahaja.
69-                   Berani tapi sebenarnya buat buat berani je lebih xP
70-                   Kuat perasan, pantang dipuji, makin dipuji makin perasan, cakap banyak mengalahkan mak nenek.
71-                   Suka tangguh tangguh buat kerja :P
72-                   Mudah simpati, cepat risau, suka buat fake smile, berdikari.
73-                   Lawak, penyabar but kekadang tak sabar juga, penyayang, matang dalam sesuatu hal.
74-                   Cepat mengalah lagi lagi dengan orang istimewa, suka menolong, tidak mudah putus asa but kekadang putus asa juga.
75-                   Kuat berangan, suka tidur, aktif, peramah, tidak sombong, baik hati.
76-                   Pemalas, kalau rajin pun ikut mood, suruh buat kerja baru buat, kalau tak suruh tak buat.







Written by

9 comments:

  1. asalmualaikum wbt, keterangan diatas amat bertepatan dgn diri saya iaitu anak keempat , bila baca benda ni saya sendiri yg tersenyum sendiri :) ini sebuah perkogsian yang baik dan bagus, tq , weee :D

    ReplyDelete
  2. saye anak ke-8,
    cocok semue ne... ahahaaa

    salam 1 rumpon melayu,
    dari anak dare melayu Indonesia :D

    ReplyDelete

Terima Kaseh Untuk Respon & Komen

Ana Hamster Periang

There was an error in this gadget